Ananás sa vracia v (ne)veľkom štýle
Poznáte to. Väčšinou sa tretie diely filmových sérií až tak nepodaria. Bohužiaľ, podobne je to aj s touto kávou. Nebudeme vás balamutiť o tom, aká ananásová bomba je táto káva, pretože...bohužiaľ nie je. Farmár sa nám priznal, že sa káva vysušila rýchlejšie, než mala a ananás je v nej cítiť len minimálne. Aj o tomto je svet výberovej kávy a experimentálne metódy spracovania kávy.
Napíšem vám ale o tom, čo táto káva je a čo vám určite vie ponúknuť. Je to blend dvoch odrôd pink bourbon z Kolumbie najčerstvejších zberov 2023/2024. Jedna z nich je macerovaná ananásmi a tá druhá je extrémne fermentovaná a potom sušená veľmi dlho.
Pomiešaním týchto 2 káv vzniká explózia tropických chutí. Veľmi, veľmi šťavnatá, sladká a iskrivá. Preto sme najnovšiu sériu PINEAPPLE EXPRESS nazvali TROPICAL THUNDER. Je to obrovská búrka tropických chutí kávy medzi ktorými nájdete aj ananás (ale nedominuje tam)
Nie je to pineapple express ako ste ho možno poznali z minulých rokov, ale je to jedinečná káva, ktorá vám vyčarí úsmev vždy, keď si ju dáte.
(disclaimer, nižšie píšem viac info o tom čo sa stalo s ananásom a kam zmizol)
100 % Arabika blend
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Nakúpte túto kávu v cenovo zvýhodnenom sete "OVOCNÍCI"
30 g kávy na 450 ml vody (pomer 1:15)
23 klikov na comandante
94 stupňov voda
extrakcia 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 90g vody (dokopy tam je 150g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 250g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 100g vody (dokopy tam je 350g)
- piaty nálev je pri 2 min a dolejem 100g vody (dokopy tam je 450g)
- pri 2 min 30 sek. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.
50% Colombia Pink Bourbon La Ricaurte- Pineapple honey (farmár: rodina Veléz)
50% Colombia Pink Bourbon Finca La Cabaña - anaerobic natural (farmár: rodina Ortíz)
Čo sa stalo s ananásom?
Túto ananásovú kávu od rodiny Veléz kupujeme už 3. rok po sebe. Od roku 2021 sme jej upražili už takmer 2 tony. Každý rok nám prišla trošku inak fermentovaná káva, pretože sa jedná o experimentálne spracovanie. To znamená, že aj samotný farmár experimentuje s procesom a skúša čo mu ešte surovina, počasie, chémia a fyzika dovolia.
Pri macerovaní s ovocím sa môžu stať 2 veci. Buď sa to preženiete a z kávy sa stane kyslé, prekvasené zrno, alebo sa fermentuje príliš krátko a zrno nemá čas "nasať" chuť ovocia s ktorým je spoločne macerované. Pri tejto káve sa stal 2. prípad. Sám farmár nám napísal, že bolo lepšie počasie, než čakali a káva sa vysušila rýchlejšie na požadovanú úroveň, než mal v pláne.
Sú faktory, ktoré človek neovplyvní. A keďže sa táto káva "vyrába" špeciálne len pre nás a našu pražiareň, tak sme sa zaviazali danú kávu odkúpiť aj keď je chuťovo iná ako minulé roky. Týmto krokom ale podporíme farmára a "nenecháme ho v štichu".
Vo finále máme stále nádhernú a čistú kávu odrody pink bourbon najčerstvejších zberov. Teraz si ju treba užiť v podobe akej ju máme :-)
Ako najviac vyťažíte z tejto kávy? Tu je pár tipov.