Perleťová káva z Kene
Na spracovateľskú stanicu Kiptebes sa dostanete len pešo. Niektorí farmári musia nosiť svoju úrodu pešo a na chrbte až 10 kilometrov. Kiptebes leží vysoko v horách v regióne Nandi v západnej keni. Túto stanicu založilo 6 farmárov v roku 2016, ktorí sa rozhodli pestovať výberovú kávu. Dnes má už 290 členov z čoho je 45 ženských farmáriek.
Z tejto stanice sme vybrali naozaj jedinečnú perleťovú kávu. Perleťové zrná vznikajú ako „nepodarok“. Bežne sa v jednej čerešni urodia 2 zrnká, no občas sa stane, že sa vyvinie len jedno zrnko, ktoré sa zagulatie. Povráva sa, že jediné zrnko nasaje chuť za dve.
Perleťová káva sa získava manuálnym sortírovaním. Čerešne prejdú vodným kúpeľom a selekciou, následne sa vylúpu vo vodnom mlyne a nechajú fermentovať na 18 hodín. Potom sa ešte raz premyjú a dajú sa sušiť na priame slnko. Po vysušení pracovníci farmy manuálne preberajú každé jedno zrnko a tie, ktoré sú perleťové zvlášť odkladajú. Takto vznikne ručná selekcia kávy, ktorú tvoria len perleťové zrná. Z celkovej produkcie kávy na svete tvoria takéto zrná len 5%.
V roku 2023 vyprodukovala stanica len 6 vriec perleťovej kávy. 2 vrecia sa podarilo kúpiť nám a tak aj na Slovensku môžeme ochutnať túto jedinečnú kávu.
100 % Arabika
Specialty grade - výberová káva
Odtieň praženia: City
Metóda prípravy: filtrovaná káva
Veľkosť balenia: 200 g (zrnková káva)
Telo kávy je stredne silné, karamelové. V chuti dominuje sladkosť mliečnej čokolády a karamelu, ktorú doprevádza jemná acidita citrusov. Dochuť kávy sa nesie v podobnom sladkom duchu.
Kávovníky odrody Batian, Ruiru11 a K7 sa pestujú v regióne Nandi v nadmorskej výške 1650 m n. m. Kávovníkové čerešne sú spracované mokrou metódou a následne sušené na priamom slnku. Ručný zber a triedenie 2023.
REGIÓN: Nandi – západná Keňa
SPRACOVATEĽSKÁ STANICA: Kiptebes
FARMÁR: družstvo 292 farmárov
ODRODA: Batian, Ruiru11, K7 (perlová káva - PB)
SPRACOVANIE: mokré – fully washed
NADMORSKÁ VÝŠKA: 1650 m n. m.
ZBER: ručný selektívny, rok 2023
RECEPTY:
HARIO V60
20 g kávy na 300 ml vody (pomer 1:15)
26 klikov comandante
96 stupňov voda
extrakcia 2:30 - 3 min.
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev je pri 30 sekundách a dolejem 60g vody (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev je pri 1 min. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 210g)
- štvrtý nálev je pri 1 min. 30 sek. a dolejem 90g vody (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. krúživými pohybmi pomiešam obsah drippera
AEROPRESS
klasická metóda (tu aeropress funguje ako dripper)
20 g kávy na 300ml vody (pomer 1:15)
20 klikov comandante (záleží od konkrétnej kávy, no cieľ je extrakciu dostať do 2:30 min.)
93 stupňov voda
extrakcia 2:30
- prvý nálev 60g vody a púšťam stopky
- druhý nálev pri 30 sek. a dolejem 60g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 120g)
- tretí nálev pri 1 min. dolejem 80g vody a poriadne premiešam (dokopy tam je 200g)
- štvrtý nálev pri 1 min. 30 sek. Dolejem 100g vody a premiešam (dokopy tam je 300g)
- pri 2 min. nasadím nádstavec s filtrom (pozor, treba ho opláchnuť vodou)
- začína extrakcia, ktorá trvá cca. 30 sek.